数码窝

13 23008

Sony Xperia X Performance測評:有進步無驚喜

kammi 于 2016-5-15 08:21 发表在 [评测|试玩] [复制链接]
(直接搬運的,內容是廣東話)

蛇叔遠赴日本Sony總部睇最新展出嘅Xperia X系列手機,其實唔只得個睇字咁寡,仲借到至高級嘅Xperia X Performance返嚟玩番晚,想知呢部全新系列嘅新旗艦實際用落表現係點?能否超越Xperia Z系列?睇埋落去就知!
【設計】金屬睇落高級啲 中框更弧更好揸
Xperia X Performance設計同Z系列最大分別係改用Unified Design設計,中框線條比較弧,機背亦改用金屬材質,當中黑色、銀色兩款會有拉絲紋,外觀上的確係比Z5高級唔少,但金屬質感唔算強烈。拎落比上代舒適少少,用單手操作都算輕鬆冇大問題,唯獨是重量好似比之前墜手少少。

【規格】只有3GB RAM 屏幕喜出望外
作為X系列現階段最高階型號,佢同其他旗艦一樣都配備Qualcomm Snapdragon 820處理器,不過由於屏幕唔再係4K解像度,所以RAM就改返做3GB。喺現場無法跑安兔兔,不過我隨便裝咗幾隻Game試玩都完全唔覺窒。5吋1080p Triluminos屏幕除咗細啲睇落好似同Z5無分別,但結構上背光同玻璃都有作出改良,例如色溫比Z5明顯亮白,背光甚至比S7 Edge更光。顯示黑色時冇變灰情況出現,無疑比Z5同Z5 Premium進步咗。

【相機】主鏡頭細節增強 前鏡頭質素大躍進
X Performance配備2,300萬像素主鏡頭,數字上跟Z5相同,但新增Predictive Hybrid AF及Fast Capture功能。實際拍攝期間,對焦反應同Z5都差唔多,速度貼近Galaxy S7。然而因為擁有Predictive Hybrid AF,拍攝動態主題就會稍為佔優,save相比之下快少許。比較意外嘅係當Fast Capture配合快速啟動,使用上比起Galaxy S7按兩下Home鍵再按快門更加方便,速度亦完全睇齊。相片質素冇錯係有少少改進,細節解像力較Z5強,試拍夜晚街景,路牌嘅字都唔會化晒;但暗位線條雜訊偏多嘅問題仍然存在。前置鏡頭升級至1,300萬像素後,相片細節明顯豐富不少,低光拍攝亦比好多500萬像素鏡頭優勝,可惜美中不足並無美顏微調選項。

【使用體驗】初試電量約8-9個鐘
我呢次試用嘅X Performance仍屬工程版,ROM係Beta嚟,不能插入SIM卡測試。不過,初步試咗1日,佢由滿電到剩20%大約花9小時,數字好似唔錯咁,但留意過程中我淨係用Wi-Fi,而且使用率唔算高,只可以暫時做個參考。充電依舊接駁Quick Charge 2.0火牛,我發現輸入數值只有9V 1A,相比全速1.67A要低,估計呢個係Qnovo調節電流嘅結果。軟件方面,此ROM已運行Android 6.0,介面改動感覺唔算好多,重點係icon變咗圓形設計。最後講到音質,佢配備前置雙喇叭,音量唔算超大聲,立體聲效果明顯,但手握機身時聽會覺得缺乏低音,相反放喺檯面就變得澎湃。耳機推力只係一般,音量同Galaxy S7接近,勝在提供多個音效優化選項。

【總結】蛇叔:「有進步 但未至於超驚喜」
雖然只得短短一日試用Xperia X Performance,但我覺得體驗比Xperia Z5好,最深印象係屏幕同前置鏡頭都靚咗。個人認為外觀上改動唔夠多,相比之下入門款嘅Xperia XA設計更加吸引。總括嚟講,我會評價Xperia X Performance為Z5升級版,但試用嘅始終仲係工程版,想更深入了解就要等香港發布後再試真啲。

共 13 个关于本帖的回复 最后回复于 2016-5-17 19:49

latter21 发表于 2016-5-15 09:44:25 | 显示全部楼层
昨天不知道吃什么了做梦居然梦到XP有行货,然后还支持电信,然后索尼移动倒闭了。

这评测有点短呀。
alvensleben 发表于 2016-5-15 12:07:30 | 显示全部楼层
夏普的5寸屏有一个型号很好,其他也就一般而已。而5.5的那个4k屏倒真是神器,所以看他把5和5p列为一谈就知道这是毫无营养的水文。
林肯SONGHONGf: 发表于 2016-5-15 12:10:51 | 显示全部楼层
对xp不满的三个地方:1、机身重量,网上翻到的好几个测试评论都说到xp偏重,电池容量却不大,应该是金属机身跟2.5D玻璃的原因吧。2、正面喇叭设计与取消的挂绳孔,隐藏式多好啊,挂绳孔多赞啊。3、祖传3GB的RAM,在同期这些旗舰里总感觉低人一等,而价格却不和善。
希望下半年X系的接班能做得更好吧...
shiny-wjm 发表于 2016-5-15 13:24:15 | 显示全部楼层
QC2.0下充电只有9V1A。。。。。

徐振萌 这是索尼新收购的那个Qnovo的技术,据说可以最大化电池寿命  详情 回复 发表于 2016-5-15 20:56
cinix1986 发表于 2016-5-15 13:31:49 | 显示全部楼层
5寸屏幕 都退化了~~还是等x的下一代么~~
ONY 发表于 2016-5-15 16:16:14 | 显示全部楼层

这种中规中矩的配置用多华丽的辞藻来修饰“体验”都显得苍白无力,安卓不同苹果,硬件配置是购买价值的核心,所以SM下一代还是老老实实把硬件提上去才是硬道理。
徐振萌 发表于 2016-5-15 20:56:58 | 显示全部楼层
shiny-wjm 发表于 2016-5-15 13:24
QC2.0下充电只有9V1A。。。。。

这是索尼新收购的那个Qnovo的技术,据说可以最大化电池寿命

shiny-wjm 感觉这个副作用应该修掉吧。。把快充给摁住了不划算啊  详情 回复 发表于 2016-5-16 19:39
tendore 发表于 2016-5-15 22:32:11 | 显示全部楼层
配置不是问题,比Z4丑太多了,不买。

llytx 確實Z4外觀質感俱佳,但也想體驗下拉絲金屬。  详情 回复 发表于 2016-5-15 23:42
llytx 发表于 2016-5-15 23:42:50 | 显示全部楼层
tendore 发表于 2016-5-15 22:32
配置不是问题,比Z4丑太多了,不买。

確實Z4外觀質感俱佳,但也想體驗下拉絲金屬。